niedziela, 15 kwietnia 2018

Ciasto z mleczną pianką i owocami

Prawdę mówiąc nie wiem jak nazwać to ciasto bo pomysł na nie rodził się w głowie w trakcie szykowania składników. Zaczęło się od upieczenia czekoladowego ciasta, następnie w ręce wpadła mi stojąca w lodówce maślanka i przypomniałam sobie o zamrożonych owocach i tak składnik po składniku stworzył bardzo fajne i ładne ciasto.
Kwaśność masy idealnie łączy się z ciastem i słodyczą  polewy śmietankowej.





























Ciasto z mleczną pianką i owocami 

ciasto:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao
3/4 szklanki mąki pszennej
maślana pianka:
750 ml maślanki u mnie smak pieczonego jabłka
2 galaretki cytrynowe
1/2 szklanki mrożonych malin
1/2 szklanki mrożonych jagód
1 puszka krojonego w kostkę ananasa
śmietankowa polewa:
300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
4 czubate łyżki mleka w proszku
dodatkowo:
czekoladowe wiórki
Wykonanie:
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli, kiedy białka będą prawie ubite dodać porcjami cukier i ubijać teraz do białości bezy. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wlać powoli do bezy rozmieszane żółtka jajek, dokładnie ze sobą wszystko połączyć. Mąkę przesiać razem z kakao i posypywać małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wszystko ze sobą połączyć. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć całe ciasto, wyrównać i piec w temp. 170 st około 30 minut po upieczeniu formę z ciastem upuścić na twarda powierzchnię z około 50 cm i odstawić do wystudzenia.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, a po przestudzeniu dolać do maślani przy pomocy miksera spienić masę teraz dodać zamrożone maliny i jagody oraz odsączonego z syropu ananasa, odstawić do zgęstnienia.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki, jeden ponownie umieścić  w formie i skropić sokiem ananasowym, następnie rozsmarować gęstniejącą masę maślankową, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć, odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia, śmietankę 30% ubić na sztywno na koniec dodać przestudzoną żelatynę i mleko w proszku, delikatnie wszystko wymieszać.
Masę  śmietankowa wyłożyć na wierzchu ciasta i równo rozsmarować, posypać wiórkami z czekolady i ponownie odstawić do lodówki.
Ciasto najlepsze następnego dnia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody