wtorek, 22 sierpnia 2017

Racuszki z kwaśnego mleka

Racuchy najlepsze to robią babcie :) , ale nawet nie będąc babcią można zrobić takie placuszki na podwieczorek.  Takimi placuszkami możemy sobie umilić taki ponury dzień jaki był dzisiaj. #MyVictorinox




























Racuszki z kwaśnego mleka

500 ml kwaśnego mleka
40 dag mąki pszennej
8 dag cukru
2 jajka
3 dag drożdży
kilka ciemnych śliwek np. węgierek
dodatkowo:
olej
cukier puder
wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem,  mąkę przesiać i wymieszać z dodatkiem szczypty soli, wbić jajka, dolać mleko i płynne drożdże, wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki ma powstać dość gęste ciasto.
Śliwki wypestkować i pokroić w większą kostkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, odstawić na 30 minut do podrośnięcia.

Rozgrzać patelnię i wylać na nią minimalna ilość oleju, następnie kłaść łyżką porcje ciasta, smażyć placuszki na złoty kolor z dwóch stron  po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody