wtorek, 18 lipca 2017

Kokosowo-jagodowe ciasto

Czekoladowe ciasto, kokosowy krem i czarne jagody prosto z lasu to już brzmi pysznie :)






























Kokosowo-jagodowe ciasto

ciasto czekoladowe:
6 jajek
6 łyżek kakao
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem kokosowy:
1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml)
2 jajka
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
10 dag wiórek koksowych
dodatkowo:
1/2 słoika kwaskowego dżemu u mnie agrestowy
świeże jagody
wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie dodać szczyptę soli oraz przesiane kakao wymieszane z maka i proszkiem do pieczenia, delikatnie wszystko wymieszać na koniec dodać olej.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy( 22 cm na 33 cm), piec w temp. 180st około 25-30 minut do suchego patyczka.

W 100 ml wody wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz jajkami, mleko kokosowe zagotować z cukrem i do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i jajek, mieszając zagotować do zgęstnienia. Do gorącego budyniu kokosowego dodać wiórki i wymieszać, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na krem w trakcie ucierania dodawać do niego porcjami zimny budyń. Gotowy krem kokosowy podzielić na cztery części.

Upieczone ciasto po wystudzeniu wyjąć z formy i przeciąć na dwa blaty następnie oba przeciąć na środku po długości ( mamy otrzymać cztery prostokątne blaty ciasta). Naparem z kawy nasączyć wszystkie blaty ciasta i jeden ułożyć na dnie formy, posmarować połową dżemu i jedną częścią kremu, przykryć drugim blatem i posmarować go kremem który obficie posypać jagodami, przykryć kolejnym ciastem, a na nim rozsmarować pozostały dżem i trzecią część kremu. Ostatni blat ciasta posmarować po wierzchu kremem i posypać jagodami, odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody