poniedziałek, 8 maja 2017

Szpinakowe naleśniki z białym serkiem

Pierwszy raz postanowiliśmy wysiać na działce szpinak i wyobraźcie sobie, że rośnie jak szalony, a ja za bardzo nie mam pomysłu co z nim zrobić i chyba zacznę go rozdawać :) Naleśniki ze szpinakiem to smaki wiosny na moim talerzu.


Szpinakowe naleśniki z białym serkiem

naleśniki:
3 duże garście świeżego szpinaku
2 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
1 łyżka oleju
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
szczypta sody
nadzienie:
40 dag serka twarogowego
1 pęczek rzodkiewki
sól, pieprz
wykonanie:
Umyte i odsączone z wody liście szpinaku zmiksować z mlekiem i wodą na koktajl, następnie dodać jajka, olej, przyprawy i mąkę, wymieszać wszystko dokładnie do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Gdyby  ciasto było za gęste to dolać troszkę wody.
Na natłuszczonej patelni smażyć kolejno naleśniki.
Twarożek wymieszać z pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Usmażone naleśniki posmarować twarożkiem i zwinąć w rulonik, następnie pociąć na porcje. 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody