poniedziałek, 20 marca 2017

Pieczona kaczka

To, że ja bez mięsa długo bym nie przeżyła to już nie raz mówiłam :), ale takiej kaczuszce to mało kto by się oparł :)




Pieczona kaczka

1 kaczka około 2 kg
2 jabłka
1 pomarańcza
1 cebula
1 łyżka majeranku
3 łyżki  masła
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
wykonanie:
Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć, następnie natrzeć sola i pieprzem oraz tymiankiem, nacieramy na zewnątrz i wewnątrz.
Cebulę kroimy w kostkę, a jabłka w ćwiartki i mieszamy z połową majeranku, napełniamy tym wnętrze kaczki  i posypujemy pozostałym majerankiem.
Kaczkę ułożyć w naczyniu do zapiekania i skropić sokiem  wyciśniętym z pomarańczy, przykryć i odstawić do lodówki na cała noc.
Masło stopić i polać  kaczkę przed samym pieczeniem.
Piekarnik nagrzać do 180 st i pod przykryciem piec  1,5  godziny w tym czasie polewać kaczkę powstałym sosem po tym czasie odkryć naczynie zwiększyć moc piekarnika do 230 st i piec jeszcze około 30 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody