poniedziałek, 9 stycznia 2017

Pierogi z mięsem i papryką

Pierogi temat rzeka, a to dlatego, że  co byśmy w nie nie spakowali to są pyszne, moje dzisiejsze są takie troszkę na pikantnie bo przesadziłam z pieprzem, ale pyszczków nikomu nie wypaliły. 






























Pierogi z mięsem i papryką
ciasto:
¾ kg mąki pszennej
2 jajka
5 łyżek oleju
¼ łyżeczki soli
ciepła woda
farsz:
1 kg mięsa mielonego z indyka
½ czerwonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 szczypta tymianku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
½ łyżeczki pieprzu prawdziwego
1,5 łyżeczki soli
10 dag margaryny
½ szklanki bulionu warzywnego
wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę dodać do niej sól, po środku kopczyka z mąki zrobić dołek i wlać do niego mąkę oraz wbić jajka, przemieszać nożem i dolać ciepłej wody. Wodę dolewamy na wyczucie ile zabierze mąka, ciasto ma być zwarte i sprężyste, ale na tyle miękkie, aby po naciśnięciu palcem wracało do swojej poprzedniej formy. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić, aby odpoczęło.
Farsz:
Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa mielonego, cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić na margarynie, a następnie razem z tłuszczem dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem ziołami oraz przyprawami wymieszać z farszem mięsnym  na koniec dolać bulion.
Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować cienko ciasto, szklanką wyciąć krążki i na środku każdego ułożyć porcję farszu, naciągając brzegi zlepić pierogi.
W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i na gotującą się wodę wrzucić pierogi, gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia, podawać polane tłuszcze.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody