środa, 4 stycznia 2017

Bułki razowe z ziarnami


Zimno dzisiaj i nijako tak jakość :) na takie dni najlepsze są domowe bułeczki bo ich zapach nie tylko upili nam popołudnie i przyjemnie wypełni dom.


Bułki razowe z ziarnami
50 dag mąki pszennej
40 dag mąki razowej żytniej typ.2000
ciepła woda
25 dag serka wiejskiego
½ szklanki oleju
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
10 dag drożdży
2 jajka
dodatkowo:
ziarna lnu, sezamu i maku
jajko
wykonanie:
Mąkę pszenna przesiać do miski robota, dodać mąkę razową i sól, wymieszać na sucho. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na chwilę, aby ruszyły. Serek wiejski wylać na sitko i odcedzić ze śmietanki, ziarenka serka dodać do  mąki, a do odcedzonej śmietanki dolać ciepłej wody tak, aby było 450 ml, następnie dolać do  miski razem z olejem, wbić jajka i przy pomocy robota z końcówką haka  wyrobić ciasto( wyrabiać je kilka minut). Ciasto przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia, stolnicę posypać spora ilością mąki i wyjąć na nią wyrośnięte ciasto. Z ciasta utoczyć wałek i pociąć na porcje, następnie uformować bułki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki po wierzchu posmarować dodatkowym jajkiem i posypać ziarnami, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 220 st piekarniku około 15 minut na dnie piekarnika ustawić blaszkę z kostkami lodu. 





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody