poniedziałek, 19 września 2016

Jesienny placek

Przepis na ciasto pochodzi z ostatniego numeru "Gotuj krok po kroku". Konkretnie dla tego przepisu kupiłam gazetkę :) troszkę trąci to szaleństwem :) , ale ciacho wyszło pycha i dla tych co go nie mają puszczam go dalej w świat.






























Jesienny placek

ciasto:
40 dag jabłek
4 jajka
10 dag cukru
15 dag masła
15 dag mąki krupczatki
15 dag mąki tortowej
15 gram proszku do pieczenia
10 dag gorzkiej czekolady
kruszonka:
10 dag cukru
8 dag mąki tortowej
6 dag masła
dodatkowo:
śliwki
wykonanie:
Jabłka brać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, masło stopić i przestudzić. Żółtka jajek utrzeć z cukrem na puszysty krem, następnie dodać przestudzone masło i przy pomocy miksera ubijać, aż powstanie puszysta piana. Jabłka po starciu dodać do ubitej piany z jajek, następnie dodać przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli po wymieszaniu do ciasta dodać pianę ubita z białek i drobno pokrojoną czekoladę.
Okrągłą formę do pieczenia około 25 cm średnicy wysmarować margaryną i wysypać na dnie pokruszonymi herbatnikami, następnie wyłożyć całe ciasto i ułożyć na nim połówki śliwek
po wierzchu posypać kruszonką przygotowana z zimnego masła, cukru i mąki.
Piec w temp. 170st około 50 minut, przed podaniem posypać cukrem pudrem.





2 komentarze:

  1. Pół tortownicy poproszę dla siebie - jedna część na sobotę, druga na niedzielę :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody