czwartek, 31 grudnia 2015

Florentynki

Ciasteczka upieczone z przepisu znalezionego w gazetce i choć  nie wyszły mi tak urocze jak chciałam to i tak  nie narzekam bo w smaku bajeczka choć są bardzo słodkie.
Ostatni przepis w tym roku :)


Florentynki 

20 dag migdałów w płatkach
30 gram suszonej żurawiny
30 gram suszonych moreli
30 gram kandyzowanej skórki cytrusowej
100 ml śmietany 30%
50 gram masła
80 gram cukru
wykonanie:
Do garnka wlać śmietankę, dodać cukier i masło, całość gotować kilka minut do momentu zgęstnienia masy. Morele i żurawinę drobno posiekać, wymieszać ze skórką i migdałami.
Masę cukrową zdjąć z ognia i dodać do niej  bakalie i szybko wymieszać.
Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść  łyżką porcje ciasta w dość dużych odstępach.
Piec ok 12-15 minut w temp. 180st po upieczeniu zostawić na blaszce do wystudzenia.


przepis dodaję do konkursu http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody