poniedziałek, 2 czerwca 2014

Babeczki czekoladowo-truskawkowe

 Truskaweczki w tym roku są wyjątkowo pyszne i grzechem było by nie wykorzystanie ich do upieczenia słodkości u nmnie znalazły swoje miejsce w babeczkach :)


Babeczki czekoladowo-truskawkowe 

Ciasto:
125 gram masła
2 jajka
20 dag mąki pszennej
8 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
2 łyżki mleka
krem:
20 dag truskawek
25 dag serka mascarpone
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem w trakcie dodać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao na koniec dodać mleko i utrzeć gładkie ciasto.
Ciastem napełnić do 3/4 wysokości przygotowane foremki, piec w temp. 180 st około 25 minut.
Krem:
Żelatynę rozpuścić w łyżce wrzątku, truskawki zmiksować, a serek utrzeć z cukrem do utartego serka dodać mus z truskawek i żelatynę dokładnie wymieszać i wstawić na kilka minut do lodówki, aby krem zgęstniał.

Upieczone i wystudzone babeczki udekorować gęstniejącym kremem i dowolnie ozdobić.






Milion smaków truskawek

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody