czwartek, 13 czerwca 2013

Ucieraniec z truskawkami

Autorka tego bloga twierdzi, że to "najlepsze ucierane ciasto" ja nie do końca się z nią zgadzam choć ciasto wyszło bardzo smaczne i rodzina zjadła z apetytem.

Ucieraniec z truskawkami

20 dag margaryny 
10 dag cukru 
4 jajka 
20 dag mąki pszennej 
1 budyń waniliowy 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
kruszonka: 
15 dag mąki 
10 dag masła 
5 dag cukru 
dodatkowo: 
truskawki 
Wykonanie:
 Ciasto:
Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać.
 Margarynę utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawać kolejno jajka.
 Suche składniki dodać do masy z margaryny i jajek, następnie wszystko dokładnie wymieszać już przy pomocy łopatki.

 Kruszonka:
 Masło rozcierać z cukrem i mąką do uzyskania ładnej kruszonki.
 Formę (33 cm na 23 cm) wysmarować tłuszczem i wylać do niej ciasto na nim ułożyć połówki truskawek i posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 175 st i piec ciasto około 45 min, po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. ale dużo pięknych truskawek :) Ciasto prezentuje się bardzo ładniae :)

    http://www.katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody