poniedziałek, 13 maja 2013

Ciasto z kokosową pianką

To było moje wczorajsze ciasto do kawy, piszę było bo tylko mi zdjęcia po nim zostały :)

Ciasto z kokosową pianką

ciasto:
85 g margaryny
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
8 łyżek wody
8 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa wiśniowa:
3 szklanki kompotu wiśniowego
1.5 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu
2 budynie waniliowe

Pianka:
5 białek
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki maki ziemniaczanej
10 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:
 Margarynę stopić i przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie cały czas ucierając dodać olej, proszek do pieczenia, wodę i przestudzoną margarynę.
 Mąkę przesiać i przy pomocy łyżki dokładnie wymieszać z masą jajeczną.
 Ciasto przelać do tortownicy 30 cm średnicy i podpiec w temp. 170 st przez 20 min.

 Budyń ugotować na kompocie i gorący wymieszać z wiśniami, następnie wyłożyć cały budyń na podpieczone ciasto na budyniu rozsmarować kokosową bezę i piec jeszcze 25 min w temp. 180 st.

 Kokosowa beza:
 Białka ubić na sztywno dodać do nich cukier puder i jeszcze wszystko razem ubijać kilka minut na koniec wymieszać z mąką i wiórkami kokosowymi.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody