piątek, 1 lutego 2013

Bułeczki z makiem

Z braku pomysłu na kolację można zrobić takie bułeczki, rodzina będzie zachwycona, a bułeczki są proste i tanie. Przy pieczeniu z piekarnika rozchodzi się taki zapach, że od razu przegania cały zły nastrój  który się nagromadził w domu  przez pogodę która teraz panuje bo pada i wieje, dzieci mają ferie i zamiast szaleć na śniegu nudzą się przed telewizorem.

Bułeczki z makiem            

 
40 dag mąki 
2 dag drożdży 
70 g stopionego masła 
1 szklanka mleka 
10 dag białego sera 
1 łyżka cukru 
1 łyżeczka soli 
1 jajko 
dodatkowo: 
1 jajko 
1 łyżka mleka 
suchy mak
Wykonanie:
 Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier i sól, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać razem z jajkiem i skręconym przez maszynkę serem do mąki, zagnieść ciasto na koniec zagniatania dodać stopione masło i dokończyć zagniatanie, ciasto ma być gładkie i odchodzić od ścianek miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 Z wyrośniętego ciasta uformować małe bułeczki, ułożyć je na natłuszczonej blaszce każdą posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka, po wierzchu posypać makiem jeszcze raz zostawić na kilka minut.
 Piekarnik nagrzać do 220st i piec bułeczki do 15 min. Po upieczeniu przestudzić. 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody