wtorek, 8 stycznia 2013

Pyszne racuszki z dodatkami

Pytam się mojego męża co będzie jadł na kolację, a on mówi " Wszystko tylko nie kanapki " wiec zrobiłam mu racuszki na które i reszta bandy się skusiła.

Pyszne racuszki z dodatkami               

1 szklanka kwaśnego mleka 
1 jajko 
3 łyżki cukru 
3 dag drożdży 
2,5 szklanki mąki 
1/2 szklanki suchego maku 
2 jabłka 
5 dag rodzynek 
Dodatkowo: 
olej 
cukier puder 
Wykonanie:
 Drożdże rozkruszyć do mleka i rozpuścić je w nim, następnie dodać do tego jajko, cukier i mąkę oraz rodzynki i mak dokładnie wszystko wymieszać, a na koniec połączyć z pokrojonym w kostkę jabłkiem, przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia.
 Kiedy ciasto wyrośnie kłaść je łyżką na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor po usmażeniu chwilę przestudzić na papierowym ręczniku, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
 Podawać posypane cukrem pudrem.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody