piątek, 6 lipca 2012

Czereśniowe ślimaczki

Czereśnie w tym roku są wyjątkowo robaczywe, ale jak dokładnie je wydrylujemy to ani jeden robaczek nam się do ciasta nie przemyci:), a ciasto jest pyszne i pachnące, zresztą o żadnej innej porze roku takiego nie zjemy bo choćby nie wiem co byśmy robili to mrożone czy ze słoika to już nie to.

Czereśniowe ślimaczki

    ciasto:
30 dag mąki
2 łyżki cukru
1 jajko

100 ml mleka
2 dag drożdży

3/4 kostki margaryny 
1 szczypta soli 
dodatkowo:
1/2 kg czereśni 
5 łyżek cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Ciasto: 
Na stolnicę przesiać mąkę i wymieszać solą i cukrem, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać razem z jajkiem, 1/2 stopionej margaryny do mąki i zagnieść gładkie ciasto. 
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na cienkie placki, jeden posmarować resztą stopionej margaryny i przykryć drugim, następnie złożyć w kopertę i rozwałkować, czynność powtórzyć 3-4 razy i gotowe ciasto schłodzić w lodówce. 
 Czereśnie wydrylować i delikatnie wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi.
 Ciasto po wyrośnięciu cienko rozwałkować i rozłożyć na nim czereśnie, następnie zwinąć jak roladę, pociąć na 5 cm kawałki, ułożyć w niewielkich odstępach w wysmarowanej tortownicy i odstawić do wyrośnięcia. Pieczemy w temp.180st około 35-40min. 
Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem .









1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody