sobota, 4 lutego 2012

Pszenne bułeczki z ziemniakami

Pieczywo z dodatkiem ziemniaków to bardzo fajna sprawa bo i smaczne i tanie, a jeszcze dzięki nim rozwiązuje się problem z ziemniakami które zostały nam z obiadu, nie wiem jak to wygląda u innych, ale u mnie zawsze takie zostają :)

Pszenne bułeczki z ziemniakami

45 dag gotowanych ziemniaków
90 dag mąki
300 ml mleka
5 dag masła
3 jajka
3 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1.5 łyżki cukru
Wykonanie:
W 100ml mleka rozpuścić drożdże, dodać do nich cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić rozczyn do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Do skręconych przez maszynkę ziemniaków dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą, płynny tłuszcz i delikatnie ubite jajka na koniec dodać wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka, zagnieść gładkie ciasto które przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto dostatecznie wyrośnie odrywając małe porcje ciasta uformować bułeczki które jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 st około 15 min, przed pieczeniem można bułeczki posmarować mlekiem.







2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody