sobota, 28 stycznia 2012

Oponki

Oponki czy pączki z dziurką ?
Tradycyjnie zawsze sypię tylko cukrem pudrem, ale dzisiaj dla odmiany polałam polewą czekoladową i wyszło to bardzo słodko i smacznie :)

Oponki

1/2 kg białego sera
1/2 kg mąki
3 jajka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu
1 łyżka sody
Dodatkowo:
smalec do smażenia około 1/2 kg
20 dag polewy czekoladowej
kolorowa posypka
Wykonanie:
 Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem i sodą, dodać skręcony przez maszynkę  ser, jajka, alkohol oraz stopioną i przestudzoną margarynę, zagnieść gładkie ciasto które schłodzić w lodówce. Po około 2 godz ciasto rozwałkować na 1.5 cm grubości i szklanką wyciąć kółka w nich wyciąć mniejsze kółeczka. W garnku rozpuścić smalec i w gorącym smażyć na złoty kolor oponki po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić. Rozpuścić polewę i polać nią zimne oponki, na koniec posypać kolorową posypką, zostawić do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody